Ruf fabrikett használati útmutató

Használati tanácsok.

 

Millyen tüzelőberendezésben lehet tüzelni a fabrikettel?

Kazán, cserépkályha, kandalló, kályha, teatűzhely, faelgázosító kazán, kerti grill. Vagyis minden olyan tüzelőberendezésben lehet vele tüzelni, amely fatüzelésre vagy széntüzelésre alkalmas.

Ajtók, levegőadagolók jól működjenek, mivel a brikett begyulladása után izzani kezd és ehhez minimális levegő hozzáadása szükséges, hiszen a nedvességtartalma alacsony. A jól záródó ajtók fontosak ahhoz, hogy jól tudjuk szabályozni a tűztérbe jutó levegő mennyiségét.

Hogyan kell a fabrikettet begyújtani?

Mindig a tűztér közepébe kell tenni. Az izzás és hő leadás így lesz a legoptimálisabb.

Begyújtásához gyújtós használata szükséges. A begyújtásnál - amíg a brikettek el nem kezdenek lángolni, még ne fojtsa le a huzatot a brikettnek is levegőre van szüksége!

Begyulladást követően határozottan csökkenteni kell a levegő mennyiségét, tehát le kell fojtani a tüzet, amennyire az égés csak engedi, különben a hő kiszalad a kéményen. A huzat lefojtásának következtében a tűztérbe kevesebb levegő jut, így a brikettek sokáig izzanak, egyenletesen leadva a fűtőértéküket.

Miután a behelyezett brikettek teljes mértékben elégtek, be lehet helyezni egy újabb töltetet. A könnyebb begyújtás érdekében az új briketteket helyezze közvetlenül a tűztérben maradt parázsra, majd a fentiek szerint újból biztosítson intenzív huzatot a tűztérben. Az új töltet megfelelő begyújtása után ismét fojtsa le a tüzet fentiek szerint!

Mennyi brikett szükséges egy begyújtáshoz?

Ha először használ briketett kérem a megszokott famennyiség felét használja ugyanis a brikett hamar lángra kap és az átizzás előtt nagy lánggal ég.

Egy-két darabbal kell kezdeni. Pótlást nem szükséges az izzása alatt rárakni, elegendő akkor újra rakni ha már a leégés a végéhez közeledik.

A  fabrikett begyújtása után mennyi idő múlva lehet lezárni a levegőnyílást?

Begyújtástól számított maximum 15-20 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy az izzása megfelelő legyen. Minden oldalon lánggal kell égnie, ezután lehet a levegőnyílást lezárni minimumra, hogy izzani kezdjen.

A képződött hamut lehet e a szemetesbe dobni?

Lehetni lehet, csak felesleges. Olyan kevés hamu képződik, hogy azt a mennyiséget hasznosabb, ha a növényeink alá szórjuk. Hamutartalma 3% alatt van.

Meddig őrzi meg a minőségét?

Eredeti csomagolasban, nedvességtől védett helyen korlátlan ideig.

Használható vegyesen a tűzifa és a fabrikett?

A tűzifa égéséhez több levegő szükséges, azaz jobban nyitva kell hagyni a tüzelőberendezés ajtaját ,ami a teljesen száraz brikett gyorsabb leégéséhez vezethet. Összességében a tűzifa rontja a a fabrikett hatásfokát. Hatásfoka: 17-19 MJ/kg.

Kérdése van?

Forduljon hozzánk bizalommal!

Elérhetőségeink: